Istahil Abdulahi als jong meisje besneden
In Nederland wonen 41.000 vrouwen die besneden zijn op jonge leeftijd. Zo ook Istahil Abdulahi uit Emmen. Het was een traumatische gebeurtenis met niet alleen lichamelijke klachten. Maar juist als er psychische of seksuele klachten zijn, wordt een hersteloperatie nu nog niet vergoed. "Vrouwen kunnen zichzelf verafschuwen, zichzelf walgelijk vinden", zegt Istahil Abdulahi.
Sinds begin 2024 wordt in Nederland een hersteloperatie voor vrouwen met fysieke klachten door de besnijdenis wel vergoed. Het Amsterdam UMC is een onderzoek begonnen naar de psychische of seksuele klachten na een besnijdenis. Dat zou ertoe moeten leiden dat een hersteloperatie ook bij deze klachten vergoed kan worden.
Istahil Abdulahi uit Emmen en betrokken bij AVE kan erover meepraten. Zij strijdt tegen meisjesbesnijdenis en genitale verminking.
Zelf is ze als jong meisje in Somalië besneden. Ze kan zich de gebeurtenis nog goed herinneren. "Ik moest gillen en huilen tegelijkertijd. Ik werd met kracht vastgehouden en toen het te veel werd, kreeg ik een doekje in mijn mond gedrukt om mij stil te houden. Ik was al die tijd niet verdoofd", vertelt ze tegen RTL Nieuws. "Toen ik 'hersteld' was, ben ik weer meegenomen naar de hoofdstad van Somalië, Mogadishu. Het leven ging door."
Ons laatste nieuws
Stichting Kollectief, betrokken bij de Alliantie Vluchtelingen Emmen, opende op 10 april 2025 een pre-owned fashion store aan het Mondriaanplein in het centrum van Emmen in samenwerking met kringloopwinkel Het Goed. De winkel verbindt duurzaamheid....
> lees verderThuisgevers of te wel de Werkgroep Vluchtelingen van PG Emmen is genomineerd voor de Lies van Urk Stimuleringsprijs voor emancipatie en participatie.Ieder jaar ontvangt een inwoner of organisatie deze prijs. De winnaar krijgt een wisseltrofee en een geldbedrag....
> lees verder